RESEPI PURI TERLAJAK SEDAP

Puri Sedap: Lembut Di Dalam Rangup Di Luar

Siapa pernah makan puri, angkat tangan?

Saya pernah makan but it was years ago. Dah lama sangat-sangat dah tak makan. Hari tu ada buat gulai daging. Lepas tu daging dah habis tapi gulainya banyak lagi. Jenuh duk fikir nak buat apa dengan gulai ni. Alhamdulillah, Allah datangkan ilham buat puri ni. 

Senang sangat nak buat puri ni tau. Paling best part menggoreng tu, rasa "amazing" sangat bila tiba-tiba puri yang kita canai tu menggelembung. Itu yang sedap tu. Dan part gelembung tu lah "signature" puri ni. Kalau tak gelembung, bukan puri lah jawabnya. Hehe.



Inilah rupa roti puri mengancam ni. Wallaaaa. Dah makan sekali, tak sedar boleh habiskan sepinggan tu. 


RESEPI PURI
Sumber: Kak Azlita Masam Manis

Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh garam
150ml air
1 sudu teh minyak sapi atau minyak masak

Cara-cara:
1. Masukkan tepung ke dalam bekas yang besar dan masukkan garam.
2. Tuangkan air sedikit-sedikit.
3. Uli adunan hingga menjadi doh yang tidak melekat pada bekas dan tangan.
4. Letakkan minyak sapi atau minyak masak.
5. Uli lagi hingga doh lembut.
6. Tutup doh dengan kain atau cling wrap dan perap selama 20 minit.
7. Ambil sedikit doh sebesar guli (tapi saya buat besar duit syiling 50 sen tu)
8. Canai doh nipis.
9. Buat sehingga semua adunan habis.
10. Bila dah siap, bolehlah kita menggoreng puri.

Tips:
1. Boleh juga guna "breadmaker" je. Campur je semua bahan dalam breadmaker dan tunggu sampai siap uli. Senang kan? Heee.
2. Masa canai tu, kalau doh masih melekat kat papan canai, boleh tabur tepung sikit kat papan canai untuk mudahkan proses mencanai.
3. Pastikan doh dicanai nipis. Kalau tebal sangat nanti tak jadi gelembung tu.
4. Masa proses menggoreng, pastikan minyak betul-betul panas dan guna minyak yang banyak. 
5. Pastikan doh yang dicanai nipis tadi tenggelam dalam minyak panas.
6. Paling penting, kena makan masa panas-panas. Barulah terangkat. 

Puri ni memang sedap di makan dengan kari, gulai atau dalca. Yummy. 

Owh ye, jangan lupa masak dengan kasih sayang ye. Barulah encik suami, anak-anak dan ahli keluarga bahagia je makan masakan kita.  =)

Selamat Mencuba. 







CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment